ד"ר שחר צדוק, מטפל פסיכותרפיה CBT ומרצה באוניברסיטת בר אילן.
שילוב התרגול של ויסות רגשי במסגרות חינוכיות וביתיות מציע לילדים בסיס משמעותי להתמודדות עם דרישות החיים ופיתוח החוסן הנפשי. באמצעות לימוד אסטרטגיות לניהול רגשות, אנו מציידים את הילדים בכלים שיתמכו הן ברווחתם הנפשית והן בהסתגלות החברתית, מרכיבים חיוניים לחיים בריאים ומספקים. ויסות רגשי מעצים ילדים לתעל את תגובותיהם בצורה בונה, מטפח תחושת שליטה ויציבות המשפיעה על הצלחתם בלימודים, על מערכות היחסים ועל איכות חייהם הכללית.
תרגול לפיתוח החוסן הנפשי
חוסן הוא עמידות נפשית להתמודד עם אתגרים כלומר היא היכולת להתמודד עם כישלונות, להסתגל למצבים קשים ולשמור על אופטימיות ומסוגלות עצמית למרות אתגרים אלה. ויסות רגשי משמש כעמוד השדרה של החוסן, שכן הוא מאפשר לילדים להתמודד עם מצוקות בצורה מאוזנת. מיומנויות כגון היכולת לדחות סיפוקים, היכולת לשאת תסכולים, השהיית תגובה ואי תובענות כלפי העולם הן משמעותיות להצלחה בלימודים, בעבודה ובשאר תחומי החיים וניתן לשפר אותם בתרגול קבוע של ויסות רגשי. כאשר מיומנויות אלו נלמדות כבר בגילאים צעירים, ילדים מוכנים טוב יותר להתמודד עם המורכבות של גיל ההתבגרות והבגרות, וכתוצאה מכך ניתן למנוע יותר ויותר מצבים של חרדה שלעיתים מתדרדרת למצבי דיכאון.
למה חשוב ללמוד פיתוח ויסות רגשות
הכשרה מקצועית ייעודית לפיתוח וויסות רגשי מציעה שיטות מובנות הן לילדים והן למבוגרים לפיתוח מיומנויות יקרות ערך בסביבה בטוחה ותומכת. קורס זה מקנה למחנכים ולמטפלים טכניקות מבוססות מחקר כגון: כלים קוגניטיביים התנהגותיים, תרגילי נשימה ותרגולי הרפיה ומיינדפולנס ודרכים יצירתיות להקנייתם.
הכשרה זו כוללת תהליך להתפתחות אישית כחלק מתפיסה שחוסן רגשי הוא אינו רק תוצר של תרגול טכניקות, אלא תפיסה רחבה יותר של wellbeing תוך מתן כלים להתמודדות עם מצבי משבר והתמודדות עם מצבי לחץ ושחיקה. תוכנית זה מתמקדת בהיבט החינוכי מניעתי ופחות בהיבט הטיפולי שתכליתה להעניק יציבות הדרושה לתפקוד בעולם משתנה. למידה ותרגול של מיומנויות אלו יוצר שפה משותפת סביב רגשות ומציעה מרחב תמיכה רחב.
חינוך לחברה בריאה יותר
מבחינה חינוכית הכשרת מנחים לפיתוח חוסן והקניית מיומנויות ויסות רגשי בילדים של היום היא צעד לקראת יצירת חברה בריאה ועמידה יותר בעתיד. כאשר ילדים לומדים לנהל את הרגשות שלהם ביעילות, הם הופכים למבוגרים שיכולים לתרום באופן חיובי לחברה, לשמור על מערכות יחסים משמעותיות ולהתמודד עם אתגרים בביטחון ובקור רוח. בוגרי התוכנית הם אנשים הנושאים הלאה את הכלים שלמדו, הם מייצרים אדוות של השפעה מעבר לעצמם, למשפחתם למקום עבודתם ולחברה כולה.
לסיכום, התוכנית להכשרת מנחים לפיתוח חוסן וויסות רגשי היא הזדמנות למסע אישי מרתק לשיפור הרווחה הנפשית ולהקניית מיומנויות הנחיה והשפעה בחברה כולה.